Фото: ЕПА
Според Светскиот совет за злато (ВГЦ)

Подготвил: Mарјан Велевски

Светскиот совет за злато излезе во јавноста со тврдењето дека „повеќето централни банки очекуваат златото да сочинува поголем дел од резервите“, односно дека „половина од банките очекуваат уделот на американскиот долар во резервите да се намали“. Светскиот совет за злато (ВГЦ) се повикува на истражување што укажува на „трендот на дедоларизација што ќе продолжи и во наредните години“.
Според истиот извор, „очигледно мнозинство централни банки низ светот сега гледаат златото да стане позначајно резервно средство, што сугерира дека трендот на дедоларизација ќе продолжи во наредните години“.

Според истражувањето на Светскиот совет за злато (ВГЦ), 62 отсто од банките очекуваат златото да учествува со поголем удел во вкупните резерви во следните пет години, во споредба со минатогодишното читање од 46 отсто.

Во меѓувреме, истражувањето покажа дека половина од испитаниците очекуваат доларот да претставува 40 отсто – 50 отсто од резервите за пет години. Тоа би означило пад од третиот квартал, кога доларот сочинуваше 51 отсто од резервите, а златото сочинуваше 15 отсто од резервите.

„Затоа, образложението за зголемување на резервите на злато не е изненадување бидејќи ’нивоата на каматните стапки‘, ’грижите за инфлација‘ и ’геополитичките ризици‘ и понатаму се водечки фактори во одлуките за управување со резервите на централните банкари како и минатата година“, се вели во истражувањето на ВГЦ.
Централните банки купуваа злато агресивно, особено откако конфликтот во Украина минатата година предизвика санкции кон Москва, кои ги замрзнаа нејзините девизни резерви. Ваквиот потег доведе до тоа повеќе земји да се обидат да ја намалат својата ранливост кон доларот во нивните сопствени економии, при што златото се појавува како врвна алтернатива.

Трендот продолжи оваа година, бидејќи во првиот квартал купувањето злато од централната банка се зголеми за 176 отсто во однос на претходната година.
Сепак, постои поделба меѓу изгледите на централните банки во напредните економии и оние на земјите во развој, при што земјите во подем се пооптимисти за идната улога на златото. На пример, овие банки ги предводеа очекувањата за пад на резервите во доларот, додека многу напредни економии прогнозираат дека нивоата на зелената банкнота ќе останат непроменети.

Пазарите во развој и економијата во развој „особено централните банки изразија континуирана загриженост за влијанието на геополитиката врз нивните одлуки за управување со резервите, при што многумина го вреднуваат златото како начин за управување со овие ризици“, напиша ВГЦ.