Ознака: 120 години

Сто и дваесет години од смртта на големиот војвода Јордан Сиљанов...

Денес се навршуваат 120 години од смртта на Јордан Сиљанов Пиперката, најопеаниот војвода од кичевско, кој загинал на 10 август 1903 година во Церско поле,...

Каде баш сега 120 години Илинден?

Јас сум веќе во Крушево. Се подготвуваме за утрешната научна конференција насловена „120 години од Илинденското востание“. Верувале или не, ама ова е единствен...

Одбележани 70 години постоење на Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков”,...

Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков" од Скопје (ИМЈ) со отворени денови обележува два јубилеи - 70 години од неговото основање и 120 години...

Денес се одбележуваат 120 години од смртта на македонскиот револуционер Гоце...

Во земјава денеска се одбележуваат 120 години од смртта на македонскиот револуционер и борец за слобода Гоце Делчев. Бројни делегации и граѓани денеска ќе положат...

Прилеп одбележа 120 години од раѓањето на Стале Попов

Со пригодна манифестација денеска во гратската библиотека „Борка Талески“ во Прилеп, во присуство на градоначалникот Борче Јовчески, беа одбележани 120 години од раѓањето на...