Ознака: 11 Октомври

Со исконска љубов и верба во Македонија: Против фашизмот, а за...

ДРАГИ АРГИРОВСКИ Во нашата историја, 11 Октомври - Денот на востанието на македонскиот народ, засекогаш ќе остане мемориран како највисок револуционерен дострел во праведната борба...

Монолитноста на обелискот на македонската државност

Народното востание од 11 октомври е изворно македонско, но во поширок контекст е во содејство со повеќе слободарски, но угнетени народи и народности на...

Државната награда „11 Октомври“ за животно дело постхумно му се доделува...

Добитници на овогодишните државни награди „11 Октомври“ се невропсихијатарот проф. д-р Методи Чепреганов за животно дело во областа на науката и поетесата Линдита Ахмети,...

Не чепкајте го 11 Октомври

Во заедничката борба против фашизмот тогаш застанаа цела прогресивна Европа и целиот свет. Заедно со Македонија, како сојузник, и ние рамо до рамо со...