Ознака: Јасминка Павловска

Балканско хихирику за ЕУ

Искусните и мудрите политичари знаат дека духовитоста, хуморот, сатирата, иронијата или цинизмот треба да се сфатат сериозно, токму зашто се израз на потиснатите фрустрации...

Колекција на поздрави и честитки од Брисел

Со сите политички очекувања и надежи за почеток на преговори со ЕУ, Македонија засега има само завидна колекција на „поздрави“ од Европската комисија и...

Белиот чад и политичката магла

Квазирелигиозната симболика на социјалните мрежи, употребена од високи претставници на власта, со „белиот чад“ (кој симболизира објавување успешен резултат во изборот на папа во...

Венецијански афтершок за Законот за јазиците

Без оглед на целиот политички контекст, предизборни коалициски договори, интереси и калкулации, Македонија треба да почне да докажува дека е подготвена да ги применува...

Жив песок на патот кон ЕУ

Целиот државен врв на Бугарија во изминативе два дена е мобилизиран во креирање нова формулација на своите стари ставови (или заблуди) за историјата на...

Апсурдот како модел на однесување

Прославите по повод Денот на независноста, во текот на овие 28 години, биле организирани со различен интензитет и концепт на драматика, но во оваа...

Календарот на Европа

Датумот за почеток на преговори со ЕУ, иако во македонската јавност одамна се очекува како историска пресвртница и награда за сета политичка „пластична“ хирургија...

Да не дозволиме цензусот да нѐ порази

Ако резултатската разлика на освоените гласови на двајцата кандидати што продолжија во вториот круг се опишува како „тесна“, тогаш одзивот на гласачите во првиот...

Комисии за политичко адаптирана историја

Македонската историска наука е ставена во „волтеровска“ позиција, во која треба да ги докаже туѓите гледишта на сопственото минато, благодарение на два политички билатерални...

Македонци со „упатство за употреба“

По репортажата на Би-си-си, која некако задоцнето го „откри“ невидливото македонско малцинство во Грција, што всушност беше главна (иако премолчувана) причина за тридеценискиот спор...