Ознака: човекови права

Стејт департментот укажува на сериозна владина корупција во Македонија

Во извештајот за човекови права за 2023 година Сериозна владина корупција, сериозни ограничувања на слободата на изразување и слободата на медиумите, насилство и закани за...

Скуг е новиот специјален претставник за човекови права на ЕУ

Шведскиот дипломат Олоф Скуг денеска е именуван за специјален претставник на ЕУ за човекови права. Тој ќе го замени Имон Гилмур, чиј петгодишен мандат завршува...

Кандидатката од Бугарија не е избрана, но нема конечен избор ниту...

Како една досегашна бугарска функционерка, која извршувала највисоки функции во бугарската влада и ништо не направила за почитување на основните права на македонското малцинство...

Кандидат за комесар за човекови права и од земјата што не...

Парламентарното собрание на Советот на Европа (ПССЕ) на својата зимска сесија, која започнува денеска во Стразбур, ќе треба да го избере новиот комесар за...

Повредата на судењето во разумен рок предничи во прекршување на човековите...

Повредата на правото на судење во разумен рок предничи во прекршување на човековите права, но има и низа други што произлегуваат од Конвенцијата за...

Пред 75 години прифатена декларацијата што овозможи да се запрат војни,...

На денешен ден пред 75 години на Генералното собрание на ОН во Париз беше прифатена Универзалната декларација за човекови права. Овој основен документ ги...

Три групи за човекови права поднесоа тужба против Израел за „геноцид“...

Три палестински групи за човекови права поднесоа жалба до Меѓународниот кривичен суд (МКС), повикувајќи го телото да го испита Израел за „апартхејд“ како и...

Македонците од Бугарија гледаат надеж во спроведување на пресудите од Стразбур

Порача Александар Николоски во Советот на Европа Една земја-членка Бугарија не е посветена на своите обврски како членка на Советот на Европа. Бугарија со години...

Стејт департмент за Македонија: Се преземаат мерки за подобрување, но и...

Властите во Македонија преземаат мерки за подобрување на состојбата со човековите права, но и натаму има веродстојни извештаи за нечовечко и понижувачко постапување и...

Борел: Светот во 2022 година стана полошо место за човековите права

Високиот претставник на Европска Унија за надворешна политика Жозеп Борел вчера на својот блог напиша дека минатата година „светот станал полошо место“ поради кршење...