Ознака: хабл

НАСА го реши проблемот со телескопот „Хабл“

Откако американската вселенска агенција НАСА успеа да го реши проблемот, вселенскиот телескоп „Хабл“ конечно „се разбуди“. „Хабл“ повторно е онлајн, по успешната процедура што...

„Прстенот на Ајнштајн“ снимен од вселенскиот телескоп „Хабл“

Телескопот „Хабл“ неодамна сними ефект на гравитациска леќа кој претставува совршен пример за „Ајнштајновиот прстен“. Официјалниот назив на оваа појава е ГАЛ-ЦЛУС-022058с, но попознат...

Хабл сними објект од друг сончев систем како минува низ нашиот

Агенцијата НАСА објави фотографија од објект од друг сончев систем и го нарече 2И/Борисов. Објектот е снимен од вселенскиот телескоп Хабл. На фотографијата се гледа...

Дефект на телескопот „Хабл“, престана да работи широкоаголната камера

Широкоаголната камера на вселенскиот телескоп „Хабл“ престана да работи поради проблеми со апаратурата, соопшти американската Националата аеронаутичка и вселенска агенција (НАСА). Додека експертите ја отстрануваат...

Судирот на галаксиите создава „вселенски очи“

Судирот на две галаксии може да се забележи на најновата видео-снимка направена со вселенскиот телескоп „Хабл“, пренесуваат американските медиуми. Галаксиите „НГЦ 2207“ и „ИЦ 2163“...