Ознака: уставни

Уставни измени – зборови на годината

Ако во Македонија се избираат зборови на годината, секако дека на врвот би биле крунисани зборовите – уставни измени. Двата збора не се ни...

Иницијатива што е во колизија со критериумите за членство во ЕУ...

Ако оваа иницијатива на Таравари за некаков дводомен парламент потекнува од таа федерална историја на македонскиот парламентаризам, тогаш треба да се каже и дека...

Прво реформи, па потоа соодветни уставни измени

Во македонскиот политички амбиент остана да одекнува пораката на Холандија искажана од нејзиниот амбасадор во земјава, Јан Дирк Коп, за принципиелните приоритети што им...

Нов предизвик за македонскиот јазик во ЕУ

Според новата методологија за преговарање, ги нема поглавјата 34 и 35. Поглавјето 34 за нас е многу битно. Тоа е делот - институции. Според...

Политичкo визионерство и лидерство наместо аматерство

Денови за уживање и за одмор секогаш ќе се најдат и ќе има и во иднина, но денови за широка, сеопфатна и стручна дебата...

Уставни измени за влез во „трета европска лига“

Од Македонија се очекува целосно да се деноминира, додека ЕУ се трансформира?! Собраниската комисија за уставни прашања неодамна, без дебата, го проследи предлогот за уставни...

Со секои уставни измени се редуцира конститутивниот статус на македонскиот...

Наводно во „интерес на мултиетничноста и еднакви права за малцинствата“, со секои уставни измени сѐ повеќе се потиснуваат значењето и носечката историска улога на...

Уставните измени наликуваат на покер полн со блефови, подметнувања и невистини

По растечкиот тренд на пласирање целосно неточни, искривени, неаргументирани и штетни тези во однос на уставните измени од страна на различни структури, меѓу кои...

Уште едно парче во мозаикот за деноминација на македонската конститутивност

За правните експерти нема дилеми дека со предложените уставни измени повторно се прават „карактерни промени на Уставот“, а со тоа и на државата! Токму...

Стартува предизвикот наречен уставни измени

Правните и уставни експерти со кои се консултираше нашиот весник токму во предизвикот наречен уставни измени гледаат шанса Македонија конечно да одработи за себе...