Ознака: уметност

Вистинската уметност лежи во ситните саати од денот

Нина Симовска денеска, од 19 часот, има изложба на рачно насликани ѕвончиња за велосипед во кафе-барот „Че“ Нина Симовска веќе десет години го воздигнува својот...

Проектот „Патем 365“ – витална и жива уметност

Овој отворен партиципативен уметнички проект е конципиран како епизоди од престојувања од различни временски траења, кои се случуваат надвор од институционалниот апарат, на локации...

А има можност за поинаков пристап

„...ако изгубите предност, ќе умрете“ (Сун Цу) Намерата на написот е сосема јасно дефинирана од исказот на големиот претставник на теоријата за уметноста на војувањето. Сакал...

На децата им треба уметност колку и свеж воздух и храна

Со право велиме дека секое дете има право на храна и дом, образование, медицинска заштита и така натаму. Мораме да сфатиме дека секое дете...

Инклузија на старите лица преку уметност

Како една од најзапоставените општествени групи, старите и изнемоштени лица се чувствуваат некорисни и отфрлени. За надминување на ваквата состојба, Центарот за култура и...

Изнесувањето на „Мона Лиза“ од Лувр чини 35 милиони евра

Позајмување на познатата уметничка слика „Мона Лиза“ од Леонардо да Винчи, на друг музеј, би чинело меѓу 30 и 35 милиони евра за три...