Ознака: стратегии

Флагрантна потврда за агресивната политика на Софија за демакедонизација

Досегашното дејствување во насока на бугаризација на македонското население во соседството на Македонија се спроведуваше навидум прикриено, без да биде официјално објавена вистинската цел....

Вештината на преговарањето

Зошто се пропушти шансата уште со потпишувањето на Преспанскиот договор, зошто уште тогаш овој услов не беше активиран?! Треба ли да се потсетуваме, којзнае...

Енергетски стратегии за економични енергии

Какви мерки планираат Полска, Германија, Велика Британија, Чешка и Грција за да се справат со енергетската криза во пресрет на зимата Што преземаат другите Европски...

Македонија сама да одреди датум за ЕУ

Наместо да чека нови препораки, рокови и методологии (кои веќе 30 години ги чекаме) Македонија сама да предложи не само датум за преговори туку...

Шилегов: Со системот за елиминација на огнови на отворено, направивме 524...

Во однос на борбата против загадувањето на воздухот многу е важно што на трите главни фронта – индустриската прашина, сообраќајот и затоплувањето на домовите,...

Стратегии за да ја вратите рутината за вежбање

Помеѓу работните и семејните обврски, како и социјалните настани, изгледа скоро невозможно да почнете да внимавате на вашата фигура, односно да се вратите на...

За подобро треба време

Познато е од пред неколку години или деценија и повеќе дека демографската состојба во земјава се менува. Впрочем, се намалува наталитетот или бројот на...

Тактики и стратегии на големите сили за Балканот

Нови сфери на влијание се обликуваат на Балканот, а борбата за глобално влијание и за превласт помеѓу Америка и Русија доживува нова епизода. На...

Националните безбедносни стратегии на тапет

Иако во Австрија и во Германија постои заеднички став дека европската и светската безбедност се влошени, на Русија не се гледа како на голема...

Руско-кинеските стратегии за проектот „Белене“

Ова ќе ѝ биде трет обид на бугарската влада за рестартирање на нуклеарката во последните 20 години, но остануваат истите прашања околу тоа колку...