Ознака: спорот со името

Реакција на Амбасадата на САД во Атина на текст објавен во...

Прашање на политиката на американската администрација, а не лично прашање е поддршката на САД за грчката влада во напорите да се најде решение за...

Конечен договор без конечност

Иако според ООН-резолуциите се разговара за спорот за името, но не и за јазикот на пример, што и владите на Грција го претпочитаа заклучно...

Пред (к)рајот

За жал, историјата се повторува. И овој пат како и многупати претходно есапот се прави без крчмарот. Судбината на македонскиот народ и на државата...

Што значат странските воени бази за Европа и за регионот

Државите од Европа, па дури и од најблиското соседство на Македонија, иако под безбедносен чадор на НАТО, сепак, посакуваат и бараат американско воено присуство...

Волците повторно ги острат канџите

Во периодот кога Република Македонија поинтензивно настојува да најде решение за своите меѓународни проблеми, и сето тоа во рамките на меѓународно право и во...

Никој нема право да распише референдум за името

Политичката практика секаде во светот, но и експертската јавност кажуваат дека не постои пример на држава во светот каде што името на државата било...

Грција не ни ги дала ниту името ниту државата

Во повеќе пригоди Република Македонија, од самиот нејзин почеток на отворањето на процесот на своето меѓународно признавање, се определи до него да дојде преку...

Нашиот џокер е меѓународното право

Целокупната домашна стручна, научна, правна и академска јавност во изминатиот период безброј пати укажуваше дека најсилното оружје до кое треба да се држи Македонија...

Има ли џокери во ракавите на премиерите

Во јавноста нема детали за исходот од последните разговори меѓу Македонија и Грција околу наметнатиот спор за името, иако беше кажано дека министрите завршиле...

Следната недела средба Заев – Ципрас

Следната седмица, на 17 мај, во Софија, ќе се сретнат македонскиот и грчкиот премиер Зоран Заев и Алексис Ципрас, како продолжение на обидите да...