Ознака: симболика

Симболика на знамето

Знамето е ветрот на историјата што нѐ поттикнува да се чувствуваме како наследници на минатото и ковачи на иднината Што е тоа со знамето што...

Што открива името за нас?

Ајде да видиме „Номен ест омен“ (Nomen est omen) гласи познатата латинска изрека, која во превод значи „името е знак“. Според неа, симболиката на името...

Која е симболиката на денешниот редок датум – 22. 02. 2022...

Во нумерологијата низата од неколку двојки едно по друго е позната како ангелскa низа, а бројот 2 се однесува на партнерство, рамнотежа и пријателски...

Говорот на бројките

По изминатите речиси 76 години секојдневно континуирано излегување, денеска во рацете го имате 25.000-то издание на првиот македонски дневен весник „Нова Македонија“. Колку ли само...

Акт на пркос, симбол на борба и знак на самодоверба!

Една фотографија од 2015 година го обиколи светот. Македонката Јасмина Голубовска, во миг на бунт, го бакна заштитниот штит на полицаец. Оваа храбра млада...

Продолжението на „Тоа“ ги нема емоцијата и симболиката од книгата

„Тоа: Глава 2“ се најде на листата на најисчекуваните филмови за оваа година. Обожавателите на истоимениот култен роман на Стивен Кинг и на адаптацијата...