Ознака: правна држава

Ефикасна правда – влог за доверба во правната држава

Постигнувањето ефикасна правда поврзана со бескрупулозното и свирепо убиство на Вања Ѓорчевска и Панче Жежовски е императивен предизвик на македонското правосудство. Јавноста секогаш очекува...

Кој е режисерот, а кои се актерите на пародијата на правната...

Неколку актуелни и индикативни елементи на невладеењето на правото и владеењето на правната несигурност Според нашите соговорници, професори и правни експерти, во државава „етничкиот елемент...

Правна празнина што ја компромитира правната држава

За Уставниот суд нема временски ограничувања за донесување одлука Одлуката на министерот за образование Арбр Адеми, за официјализирање на одлуката за преименувањето на училиштата што...

Ледена земја

Во однос на владеењето на правото и правната држава, Македонија како да стои замрзната во времето. Уште некој да се сети, па да сними...

Правна држава по партиски кројки

СТРУЧНАТА ЕЛИТА КАТЕГОРИЧНА: ВАКА НЕ БИДУВА ПОНАТАМУ И покрај сите укажувања и предупредувања на стручната јавност и понатаму продолжува практиката двајца поглавари да зборуваат за...

Правната држава тема за политички препирки

Темата поврзана со функционирањето на правосудството и правната држава викендов беше главна точка на која власта и опозицијата си разменија критики. Хронолошки гледано, прв...

Пендаровски: Реформите се потребни за да ја вратиме довербата на граѓаните

Функционалната правна држава е основен услов за опстанок на поредокот и неговиот одржлив развој. Реформите во сферата на владеењето на правото и правната држава...

Правна држава – највисока цел без која не се може

Како да ја победиме нашата култура на неказнивост, нашиот менталитет, кој е посилен од инструкциите на ЕУ, и зошто владеењето на правото сè уште...

Европратеници: Правната држава да биде услов за претпристапните фондови

Комисијата за надворешни работи на Европскиот парламент побара претпристапните фондови, ИПА 3, да можат да бидат суспендирани ако не се почитува владеењето на правото...

Нотаријатот е еден од темелите на правната држава

Без двоумење може да се пофалиме дека македонскиот е еден од најстарите, најразвиените и најмодерните нотаријати во регионот, но и пошироко Нотарска комора на Република...