Ознака: Одговорноста

Велеслалом низ одговорноста: Со ширококоалицискиот концепт кон целта, но по...

Најпрагматичниот начин за избегнување на одговорноста, досега се покажало, е нејзиното споделување! А „перспективите“ на широката коалиција оддалеку ја лоцираат и извонредната можност на...

Законот е еднаков за сите, зашто и одговорноста е истоветна

Славниот германскиот правен теоретичар Рудолф фон Јеринг истакнал дека Стариот Рим се ширел низ светот на три начини, и тоа прво преку своите војски,...

Лизгавиот терен за одговорноста на политичарите

Неизбежно, одлуката на Уставниот суд за укинувањето на привилегијата за апанажа на функционерите со предвреме прекинат мандат наведува на навраќање и обид за рекапитулација...

Синергија, а не препирки и префрлање на одговорноста

Ќе успеат ли политиката, политичарите, одговорните во државата, носителите на власта, но и носителите на опозицијата, или институциите и администрацијата, да ја научат лекцијата...

Короната е жива, одговорноста е умрена

Можеби власта мисли дека со евтините приказни ќе ја избегне одговорноста, но се лаже. Тоа нема да се случи во форма на оставки или...

Жонглирање со одговорноста

Зборот одговорност во македонскиот речник има многу прецизно објаснување - обврска за совесно и добро извршување на примената должност, работа, задача, со прифаќање да...

Одговорноста пред сѐ

Сите инцидентни ситуации во последниов период, околу (не)почитувањето на мерките и протоколите за превенција од пандемијата, од една страна можеби укажуваат на олабавеност и...