Ознака: народи

Интелигенцијата кај современите народи (2)

Во ова масовно истражување ползувана е Процена на личноста со синтетичка решетка (САПА), која се базира на онлајн тест на личноста, кој обезбедува фидбек...

Интелигенцијата кај современите народи (1)

Поттикната од катастрофалните сѐ полоши резултати од рангот на нашите македонски универзитети, логично ми се постави прашањето дали нашиот род интелектуално дегенерира или, пак,...

Богатите држави мора да платат за знаењата на автохтоните народи

Дигиталната биопиратерија беше каменот на сопнување на разговорите околу биолошката разновидност во Монтреал, со оглед на тоа што земјите во развој сè почесто апелираат...

Македонија презема лидерска улога во заедницата на европските народи

Претставени приоритетите на македонското претседавање со А5 Создавањето нов стратегиски концепт што треба да претставува рефлексија на улогата на Јадранската повелба (А5) во претстојната декада...

Даровите за Битола биле „данајски“?

Како политиката ги руши мостовите на добрососедството и пријателството на два соседни народи и држави Во последно време, а особено по отворањето на бугарскиот културен...

Стара Русија и балканските народи

Историјата покажува дека секогаш кога руската мечка го помрднувала само едното уво се треселе сите соседи, а кога мавтала со двете се тресела цела...

Климатските промени поттикнуваат преселба на народи

Ако во иднина се задржи трендот на високи емисии на стакленички гасови и нееднаков развој, во просек 170 милиони лица во шест региони ќе...

Хормон познат само во ендокринологиите на балканските народи

Новиот роман на еден од најзначајните српски современи писатели, Светислав Басара неодамна беше промовиран во домот на културата „Студентски град“ во Белград. Според објаснувањето...

Голем сезонски попуст на народи и држави

Кога долго се живее во општество во кое крвните, семејните и пријателските врски се поставуваат на местото од институционалната хиерархија, се добива тоа што...