Ознака: Музејот

Музејот за тутун во Прилеп се осовременува

Александар Цветкоски, кустос-советник од Заводот и музеј во Прилеп, вели дека проектот е иновативен во многу аспекти Осовременување и збогатување на постојаната поставка на Музејот...

„Кодирање“ на Тома Димовски во Музејот на Македонија

„Кодирање“ е самостојна изложба на Тома Димовски, отворена во Музејот на Македонија. - Денес секој може за која било слика да направи код, а и...

Во Барселона отворен музејот „Бенкси“

Во Барселона деновиве е отворен музејот „Бенкси“, посветен на британскиот графити-уметник. Галеријата, која до неодамна се викаше „Еспаи Трафалгар“, претходно беше домаќин на изложбата...

Отворен повик за 14. Биенале на млади уметници во МСУ

Музејот на современата уметност – Скопје објавува меѓународен повик за учество на 14-то Биенале на млади уметници на темата „Будења“. Повикот е отворен до 20...

Музејско-културен центар „Лапидариум“

Посети го музејот Музејско-културниот центар „Лапидариум“ во Охрид е прв од ваков вид во Македонија. Овој објект е лоциран и вклопен во постојните висински разлики...

Музеј „Штип“

Посети го музејот Музејот во Штип е отворен со одлука на Народниот одбор на градот Штип на 10.5.1950 година. Првата поставка на музејот е поставена...

Градски музеј Крива Паланка

Посети го музејот Локалната установа Градски музеј Крива Паланка е основана во 2006 година, како установа од областа на културата, значајна за одржување и зачувување...

Спомен-куќата на Васил Главинов

Посети го музејот Спомен-куќата на Васил Главинов, првиот пропагатор на социјалистичките идеи во Македонија, денес е музеј посветен на неговиот живот и дело. Куќата се...

Eтнолошки музеј – Подмочани

Посети го музејот Eтнолошкиот музеј во преспанското село Подмочани има една од најбогатите етнолошки збирки во Македонија. Во него е сместена ретка и импозантна збирка...

Куќата на Калеш Анѓа

Посети го музејот Куќата на Калеш Анѓа е сместена во селото Старавина, од кое потекнува македонската хероина Калеш Анѓа. Куќата сѐ уште гордо стои на...