Ознака: МРП вакцина

Бројот на деца вакцинирани за морбили се зголемил, но уште сме...

Според податоците од Институтот за јавно здравје нема пријавено случаи со морбили во земјава Ризикот да се рашират морбилите се зголемува, не само поради се...

МОН: Значително зголемен процентот на вакцинирани деца

Во Министерството за образование и наука (МОН) засега немаат податоци дали има незапишани ученици поради непримена МРП-вакцина и очекуваат дека преку Државниот просветен инспекторат...

Против морбили досега вакцинирани 34.214 деца до 14 години

Министерството за здравство информира дека вкупниот број вакцинирани лица на возраст до 14 години со МРП-вакцина од почетокот на епидемијата со морбили (мали сипаници)...

Ќе бидам задоволен кога опфатот со МРП-вакцината ќе биде 95 отсто

ИНТЕРВЈУ: ВЕНКО ФИЛИПЧЕ, МИНИСТЕР ЗА ЗДРАВСТВО Изгубената доверба во квалитетот на вакцините и силната антивакцинална кампања, на која се инсистираше последните десетина години, си го...

Нередовната вакцинација го загрозува глобалниот имунитет

Потребни се две дози на МРП-вакцината за да ги заштити децата од мали сипаници (морбили). Најновиот извештај на УНИЦЕФ констатира дека 2,5 милиони деца...

Морбили: Од искоренување во теорија до глобална закана во пракса

Малите сипаници (морбили) се единствената болест кај луѓето која целосно може да биде искоренета и во теорија да нема ниту еден заболен на целата...

Повторното ширење на малите сипаници не дојде случајно

Повторното глобално избивање на малите сипаници (или морбили) не покажува знаци на сопирање, откако прелиминарните податоци на Светската здравствена организација (СЗО) откриваат дека случаите...

Најново истражување уште еднаш потврди дека МРП вакцината не предизвикува аутизам

Вакцината за мали сипаници, заушки и рубеола (МРП вакцина) не го зголемува ризикот за аутизам и не активира аутизам кај дека кои има ризик,...