Ознака: месечината

„Ролс-Ројс“ ќе изработи микрореактор за потребите на идна база на Месечината

„Ролс-Ројс“ планира да направи реактор што ќе биде подготвен да го испрати на Месечината до 2029 година. Релативно мал и лесен во споредба со...

Веројатно постои океан со течна вода на месечината на Сатурн

Астрономите го открија досега најубедливиот доказ за постоењето на огромен млад океан со течна вода под ледената површина на малата месечина на Сатурн, Мимас,...

Ќе има луда трка меѓу САД, Кина и Русија за...

Како и да е, јасно е дека поставувањето нови сателити, изградбата на вселенски станици и слични активности се тренд што е дел од внимателно...

Зошто НАСА сака да одреди временска зона на Месечината?

НАСА има задача да одреди стандардна временска зона за Месечината, но тоа е покомплицирано отколку што се мисли. Владата на Соединетите Американски Држави ја...

Месечината станува сè помала и тоа е проблем

Делот од Месечината околу кој има меѓународна трка, поради она што можеби се наоѓа во мразот на нејзината површина, може да биде попроблематичен и...

НАСА ја заврши првата фаза од дизајнирањето нуклеарен реактор ...

Американската вселенска агенција НАСА објави дека ја завршила почетната фаза на дизајнирање на својот проект наречен „Проект за моќност на површината на фисијата“. НАСА активно...

Мапирање на хемискиот состав на површината на Месечината

Кинеските научници работат на проект што ќе им обезбеди клучни податоци за проучување на еволуцијата на Месечината. Хемијата на површината на Месечината е од...

НАСА ја одложи мисијата за испраќање екипаж на Месечината

Астронаутите на американската вселенска агенција НАСА нема да имаат можност да чекорат по површината на Месечината барем до септември 2026 година. Последен пат луѓето биле...

По 50 години, САД ќе се вратат на Месечината на 25...

Системот за вселенско лансирање „Артемида 1“ на НАСА е лансиран во вселенскиот центар „Кенеди“ на НАСА во ноември 2022 година, во Кејп Канаверал, Флорида. -...

Модул на првиот дом за астронаутите на Месечината

По неколку децении, човештвото се подготвува да се врати на Месечината и планира да воспостави потрајно присуство на површината на Месечината. Американската вселенска агенција активно...