Ознака: „Меморија“

Матуранти од повеќе генерации во еден глас ги пееја песните на...

Концерт за паметење во СРЦ „Борис Трајковски“ во Скопје Сите членови на „Меморија“ и овој пат ја истурија сета своја позитивна енергија врз многубројната публика...

(Видео) Триесет години независна држава Македонија

Денес се одбележуваат триесет години од прогласувањето на слободна, суверена и независна Македонија – 8 Септември. Чинот на прогласувањето останува запаметен со легендарниот настап...

Опожарена меморија

Тие работи се прават не од утре, туку од вчера, ако некој сака сериозно да им пристапи на нештата. Во спротивно, „утре“ многу лесно...

Преименувањето на улиците обид за реконфигурација на колективната меморија

Ова е кадифената револуција на комунизмот во демократското општество на транзициските држави од која се плашеше Западот. Ако некој имаше дилема, сега може да...

Како влијае пандемијата врз нашата меморија

Многумина денес се изолирани во своите домови поради пандемијата. Полека работните денови почнуваат да личат на викендите, а сето тоа е лошо за сеќавањата Ако...

Прифаќањето на физичката дистанца зависи од капацитетот на работната меморија

Во ова време невреме, кога светот се справува со досега непознат и подмолен непријател, една од најбитните мерки за заштита претставува физичкото дистанцирање. Ова...

Дали е дефинитивно затворено македонското прашање?

Идентитет, меморија, заборав (6) Договорите со Грција и со Бугарија во голема мера го поделија јавното мислење. Историчарите, политичките партии, интелектуалците, никој не остана...

Судбината на Македонија – историја на идентитетско препознавање

Идентитет, меморија, заборав (5) Негирањето на македонската нација од страна на бугарските историчари, дека станува збор за „вештачка творба“, претпоставува дека тие, Бугарите, се „природна...

Идентитетот ниту може некој да го даде, ниту да го земе

Весникот „Нова Македонија“ во неколку продолженија ќе го објави политичкиот фељтон, под заеднички наслов „Идентитет, меморија, заборав“, од професорот Илија Ацевски. Во текстовите професорот...

Меморија (Или, како таа им се ускратува на Македонците)

Знам. Ми велиш, драг читателу: дај оттргни се малку од таа болна тема со име Македонија и нејзината трагична судбина; дај плови малку во...