Ознака: македонски уметници

Македонски уметници на Прашкото квадриенале

Добитниците на главната награда „златна трига“ на претходното издание на Прашкото квадриенале за перформанс, дизајн и простор, Филип Јовановски и Ивана Васева, годинава се...

Македонски уметници во Музејот на современата уметност во Љубљана

Филип Јовановски, визуелен уметник, Ивана Васева, кураторка, и Биљана Тануровска-Ќулавковски, истражувачка, кураторка и продуцентка, учествуваат на изложбата „Уметноста на работа: На крстопат помеѓу утопијанизмот...

Македонски уметници на групна изложба на УНЕСКО во Бејрут

Македонските уметници Сашо Саздовски и Пандора Апостолоска Саздовска се дел од проект на УНЕСКО во кој е претставена креативноста на над 250 уметници претставници...

Македонските уметници во слава на Леонардо

На 24 октомври, во славниот париски „Лувр“, беше отворена изложбата по повод 500-годишнината од смртта на италијанскиот ренесансен сликар Леонардо да Винчи (1452-1519). По...

„Концепти за урбани пејзажи“ на македонски уметници во Софија

Во галериjата на КИЦ на Македонија во Софиja е отворена изложбата „Концепти за урбани пејзажи“ на Катерина Деспот и Васка Сандева. Уметниците се претставуваат...