Ознака: корупцијата

Корупцијата не може да исчезне со магија, туку со систематска посветена...

САД имаат повеќедецениско искуство со нефункционални држави поради корупцијата (како што е и примерот со Мексико). Оттука, Америка има јасна антикорупциска политика во меѓународните...

Со состојба на духот без интерес и волја на граѓаните за...

За да се справиме со корупцијата, како појава што ни нанесува неправди нам, како граѓани, како луѓе, треба да ги активираме општествените инструменти, алатките...

Корупцијата во Македонија со име и облик

Дека постои вкоренета системска корупција во Македонија одамна не е тајна. Дека е препознаена корупцијата од страна на Брисел, и тоа е познато. Но...

Корупцијата е американска како и питата со јаболка

Има причина зошто толку многу американски функционери се извлекуваат со очигледен поткуп и мито На 22 септември, влијателниот американски сенатор Боб Менендез беше обвинет по...

Медиокритетството и корупцијата

Во дипломатијата е како во филмската дејност. Вистински добар резултат е кога работата е завршена, проектот успешен, прифатлив на општо задоволство, а раката на...

Има потенцијал во регулативата, нема волја во егзекутивата

Како еден од елементите што недостигаат во законската регулатива за поефикасно справување со коруптивните поведенија, според соговорниците, во прв план се споменува недонесениот закон...

Општество во(н) канџите на корупцијата

Недоумицата на јавноста може да се сублимира во прашањето зошто ако сите имаат и имале ентузијазам да се искорени корупцијата, таа се појавува и...

Сите нијанси на корупцијата

Борбата против корупцијата е сериозен предизвик за Македонија, но исто така и за Европската Унија, каде што неодамна беше обелоденет еден од најголемите коруптивни...

Корупцијата сѐ поприсутна и во светот на спортот

Корупцијата е мошне комплексна тема, и не е присутна само во спортот туку и во политиката, економијата и други сфери. Постојана борба против корупцијата...

Како да создадеш стандард што ќе ја зголеми корупцијата

Меѓународната организација за стандардизација во 2016 год. го издаде стандардот ISO 37001 – Anti bribery management systems (Систем за управување против поткуп). Тој е...