Ознака: книжевност

Друштвото на писатели го објави конкурсот за традиционалните книжевни награди

Друштвото на писатели на Македонија (ДПМ) го распиша конкурсот за доделување на традиционалните награди на македонската писателска асоцијација за најдобри остварувања во 2018 година. Како...

Промоција на целокупниот книжевен опус на Весна Шереметкоска во Кичево

Во градската библиотека во Кичево, денес, целокупниот книжевен опус го промовира Весна Шереметкоска, писателка и поетеса од Прилеп,член на Клубот на литературни творци од...

Книгата „Урбанон“ на Марио Савовски е само почеток на патувањето

Младиот автор Марио Савовски годинава ја издаде интерактивната книга „Урбанон“, која претставува прв проект од овој вид во Македонија. Се работи за „Alternate Reality...

130 години од излегувањето на весникот „Македонија“

Во издание на НУ Библотеката „Григор Прличев“ од Охрид и Друштвото „Базилика“ од Мешеишта – Дебарца излезе од печат книгата „Коста Шахов Книжевност“ на...

Конкурс за книжевна работилница

Домот на културата „Кочо Рацин“ - Скопје под покровителство на Град Скопје и оваа година ќе организира книжевно-поетска работилница. Целна група на работилницата се...

Седум писатели воени репортери

Војните зад себе не оставиле само разурнати куќи и голем број жртви туку и нешто значајно за книжевноста. Познати писатели учествувале во војните и...

Венко Андоновски во друштво со славниот Хавиер Серкас во Белград

Нашиот најчитан писател, како гостин на Белградскиот фестивал на европска книжевност, наредните денови ќе биде во одбрано друштво на светски познати автори, меѓу кои...

Полнокрвен живот наместо „преживување“ на домашните книги

Добро е што предрасудите кон домашните автори не се повеќе толку очигледни, благодарение на појавата на нови писателски гласови што отвораат нови светови, интересни...

Писателот Мекјуан му „помогна“ на синот да добие тројка, пишувајќи за...

Наградуваниот британски писател Ијан Мекјуан се обидел да му помогне на својот син Грег да го анализира неговиот роман „Истрајна љубов“, што била задача...

Писателката Сала Симука доаѓа во Македонија

Современата финска писателка Сала Симука, авторка на бестселерите за млади „Црвена како крв“, „Бела како снег“ и „Црна како абонос“ го потврди своето доаѓање...