Ознака: кинески научници

Глобална експанзија на сушно земјиште во светот

Климатски проекции на кинеските научници до 2100 година Подготвил: Mарјан Велевски Сушните подрачја во светот би можеле да се зголемат од сегашните 4,1 отсто на 10,6...

Кинески научници тестираат беспилотни летала што ќе летаат „засекогаш“

Тим научници од Кина развиле метод со кој можат да користат високоенергетски ласерски зраци за да ги задржат беспилотните летала во воздухот „засекогаш“. Иако...

Чистиот водород може да ги намали јаглеродните емисии во кинеската тешка...

Според студија неодамна објавена во списанието „Нејчр енерџи“, чистиот водород може да биде и главен носител на енергија и суровина што може значително да...

Кинески научници идентификуваа нов ген, кој предизвикува ретка болест на крвта

научници идентификуваа нов ген чија недостаток може да доведе до хемофагоцитна лимфохистиоцитоза (ХЛХ), ретка и опасна по живот болест на крвта. Болеста најчесто се јавува...

Кинески научници создале градежен материјал отпорен на оган

Кинески научници развиле нов градежен материјал отпорен на оган, кој може да издржи пламен од речиси 1.300 степени Целзиусови. Истражувачи од Универзитетот за наука и...