Ознака: кашлица

Кои се симптомите на големата кашлица?

Покрај популарниот епитет магарешка, големата кашлица понекогаш се нарекува и 100-дневна кашлица поради должината на симптомите, иако нападите во подоцнежните фази се поретки и...

Во Британија предупредување за многу заразна болест позната како „100-дневна кашлица“

Здравствените експерти во Британија издадоа предупредување за многу заразна болест позната како „100-дневна кашлица“ што брзо се шири низ Велика Британија. Бактериската инфекција, која...

Во Србија се шири голема кашлица, најранливи се новороденчињата и децата

Забележани 157 случаи од почетокот на годинава Од почетокот на годинава во Србија се регистрирани 157 случаи на голема кашлица, од кои само во Белград...

Хронична кашлица кај возрасните – причини и дијагноза

Автор: Д-р Елена Јовановска Јанева, научен соработник, интернист, супспецијалист пулмо-алерголог на Клиниката за пулмологија и алергологија Кашлицата претставува важен физиолошки рефлекс кој ги штити дишните...

Кашлица – како се лекува и кога на лекар

Автор: Д-р Ариф Мемеди, оториноларинголог Кашлица (lat. tussis) представува автоматски, природен рефлекс (без човечка волја) кој помага во исфрлање на секрет, разни надразнувачи, туѓи честички...

Ако сте млади – следете ги препораките, ако сте возрасни –...

Коронавирусот предизвика смрт на 4.300 лица во светот, а повеќе од 66 илјади луѓе што беа заболени - оздравеа. Јакоб Таге Рамлинг, Нил Монро,...

Хероинот се пропишувал против кашлица, несоница и болки во грбот

Енергетските пијалаци што се продавале во 1920-тите години не содржеле кофеин и таурин, но содржеле радиум. Еден од најозлогласените примери е „радитор“, кој бил...