Ознака: инфлација

Да се живее со „контролирана“ инфлација?!

Индексот на ФАО во мај 2024 година сѐ уште е понизок за 2,9 отсто во споредба со истиот месец од 2023 година и сѐ...

Народна банка: Натамошно забавување на инфлацијата

Гувернерката Анита Ангеловска-Бежоска ги претстави најновите макроекономски проекции на Народната банка пред дипломатскиот кор и пред претставниците на меѓународните институции. На настанот, којшто се...

Економиите во развој ќе имаат стапки на инфлација како пред пандемијата

Додека инфлацијата во голема мера се намали поради падот на цените на енергијата и стоките, постојано високата инфлација на услугите претставува предизвик за ублажување...

Основната каматна стапка останува на ниво од 6,3 проценти

Основната каматна стапка останува на ниво од 6,3 проценти. Според Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка, монетарната политика е соодветна на условите...

„Фич“: Со мерките на Народната банка инфлацијата и натаму ќе забавува

Соодветната монетарна политика, стабилизирањето на цените на храната на светските берзи, како и временото замрзнување на цените на храната кај нас придонесоа за намалување...

Годишната стапка на инфлација во Турција во февруари скокна на 67,07...

Годишната стапка на инфлација во Турција во февруари се искачи на 67,07 отсто по јануарските 64,86 отсто, објави денеска турскиот институт за статистика Туркстат....

Ангеловска-Бежоска: Инфлациските трендови се позитивни, но потребна е претпазливост

Гувернерката на Народната банка Анита Ангеловска-Бежоска во видеоинтервју за „Еуромани“ посочила дека инфлациските трендови се позитивни, но дека централните банки и понатаму треба будно...

Ангеловска-Бежоска: Ако продолжат поволните трендови кај инфлацијата, ќе има можност за...

Движењата на инфлацијата и на девизниот пазар се поволни. Сепак, неизвесноста постои, а инфлацијата сѐ уште е над историскиот просек. Оттаму, поставеноста на монетарната...

Загрозени глобални синџири на снабдување, можен недостиг од храна и галопирачка...

Поради геополитичка нестабилност, отежнат поморски сообраќај, недостиг од контејнери, возачи на камиони и работници во магацини и проблеми во индустриското производство, годинава се предвидуваат...

Аргентинците со тактика „купи сега – плати подоцна“!

Граѓаните на Аргентина ги пренесуваат своите искуства за тоа како се справуваат со брзото менување на цените и зголемените трошоци за живот. Секој од...