Ознака: интеграција

За балканската европска интеграција, 2027 година е новата 2023-та

Дали ќе се стави точка на натамошната европска интеграција во 2027 година? Преку овие страници, каде што „Нова Македонија“ одамна ја негува културата на...

Inter arma enim silent integratio (меѓу оружјето, молчи интеграцијата)

Зошто Западен Балкан е заледен во сандак за најдлабоко замрзнување? Старите Римјани добро забележале дека додека зборува оружјето, молчат законите, а и културата. За...

Пред имигрантската политика пропадна и политиката за интеграција

Да ја земеме за пример овој пат Шведска. Таа од најбезбедна земја, сега се соочува со улични пресметки на мафијата. Имено, за масовното пристапување...

Играчката на ЕУ наречена – вето

Поради условувањата да направиме уставни измени испорачани од Бугарија, кои не се прифатливи за мнозинството македонски граѓани, од Тирана тргнаа пораки со кои се...

Ајде да дебатираме на темата европска интеграција…, но здраворазумски

Дали Македонија треба да ги поддржи напорите за реформа на процесот за проширување на Европската Унија? За жал, во Македонија темата европска интеграција се...

Единствен пазар, етапно пристапување, прогресивна интеграција или нешто трето?

Поттикната од геополитичката неопходност за одржување на своето влијание во регионот, Европската Унија во моментов се чини многу поподготвена да спроведе некаква форма на...

Во Унијата како пакет или распакувани

Плановите на Брисел за интеграција на Западен Балкан во ЕУ Од држава што прва од сегашното регионално друштво го потпиша Договорот за асоцијација и стабилизација...

Почна процесот на интеграција на ПОА во МПЦ-ОА, изјави митрополитот Тимотеј...

Почна процесот на интеграција на ПОА во МПЦ-ОА, донесени се неколку одлуки, кои е потребно да се усогласат со СПЦ, а потоа за нив...

Интеграција на земјите од Западен Балкан како увертира за интеграција во...

Самит на Берлинскиот процес Вчера во Берлин се одржа самит на Берлинскиот процес, на кој учествуваа лидерите на шесте земји од Западен Балкан, како и...

Зар ЕУ нуди интеграција преку Бугарија, без македонски идентитет, јазик и...

Во Мешаниот парламентарен комитет – Македонија и ЕУ, бугарските европратеници со безочни провокации Примерите во Мешаниот парламентарен комитет – Македонија и ЕУ наведуваат само на...