Ознака: извори

ИРЕНА: Кина игра водечка улога во светската транзиција кон обновливите извори...

Кина игра водечка улога во правичната транзиција во светот кон обновливите енергии, изјави заменик-генералниот директор на Меѓународната агенција за обновлива енергија (ИРЕНА), Гаури Синг,...

Како ќе се регулира вишокот електрична енергија произведена од обновливите извори

Се наметна како неопходност да биде законски регулирана струјата што се произведува од многуте фотонапонски централи што се градат и допрва ќе се градат....

Мицкоски: Ковачевски води чудна „мачо игра“, прифаќаме работни групи за датум...

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски денеска изјави дека се спремни за предлозите од СДСМ за разговор околу изборите и дека во партијата прифаќаат да...

Балтичките земји ќе го зголемуваат капацитетот на ветерни паркови во морето

Осум европски држави што излегуваат на Балтичко Море се договорија за седумкратно зголемување на капацитетот за производство на енергија од морски ветер, до 20...

Неискористениот потенцијал на греењето од обновливи извори на енергија

Европската комисија има цел да го зголеми користењето на обновливите извори на енергија во греењето и ладењето како начин за постепено отфрлање на употребата...

Кинеските ветерни паркови можат да ги намалат ефектите од песочните бури

Експеримент со тунел за ветер открива дека ветерните турбини може да предизвикаат повеќе од 50 отсто од правот и песокот во воздухот во нивна...

Поголемо искористување на обновливите извори на енергија

Енергетичарите се согласни дека со инвестиции во системи со кои домаќинствата или компаниите сами ќе произведуваат струја од сонце ќе им се намалат трошоците...

Енергетска транзиција и обезбедување стабилни извори на енергија

Постепена енергетска транзиција во Македонија е неопходност и нешто неминовно во наредните децении, но можностите за брза транзиција се мошне ограничени. Кои се можните...

Мадуро убедливо победи на изборите во Венецуела

Владејачката Социјалистичка партија на претседателот Николас Мадуро освоила 20 гувернерски места, додека три им припаднале на опозициските политичари, соопшти Националниот изборен совет на Венецуела...

Светот доцни во инвестициите во обновливи извори на енергија

Меѓународната енергетска агенција (ИЕА) во својот извештај за 2021 година посочи дека „светот не инвестира доволно за да ги постигне идните енергетски потреби“. Извештајот...