Кина игра водечка улога во правичната транзиција во светот кон обновливите енергии, изјави заменик-генералниот директор на Меѓународната агенција за обновлива енергија (ИРЕНА), Гаури Синг, во понеделникот, за кинеската новинска агенција „Хсинхуа“, на маргините на тековниот самит на светските влади во Дубаи.
– Кина отсекогаш играла многу важна улога во обновливите извори на енергија. Годината на змејот го отелотворува духот на храброста, виталноста и амбицијата. Сите ние треба да бидеме амбициозни во поглед на нашата заедничка иднина и иднината на планетата – рече Синг, додека му честиташе на кинескиот народ за Лунарната нова година, која се паѓа на 10 февруари.
ИРЕНА, со 169 члена, е водечка глобална меѓувладина организација што ја промовира светската транзиција од обновливи извори, ги поддржува земјите во нивната енергетска транзиција и обезбедува ажурирани податоци и анализи за иновации, политики, финансии и инвестиции во зелената технологија.
Според Синг, благодарение на улогата на Кина како центар за производство, што ги намалува трошоците за зелена транзиција, голем број земји можеа понепречено да ги унапредат своите национални планови.
Според статистиката за обновливите извори на енергија на ИРЕНА за 2023 година објавена во март минатата година, Кина учествуваше со околу 48 отсто од зголемувањето на глобалниот вкупен капацитет за обновливи извори во 2022 година.
Две третини од новиот хидроенергетски капацитет, 45 отсто од новиот соларен капацитет, половина од новиот капацитет на ветер и 57 отсто од новиот капацитет за биоенергија во 2022 година беа инсталирани во Кина.