Ознака: земјоделците

Земјоделците имаат право да протестираат

Многу политичари продолжуваат да ги поддржуваат најголемите агробизниси и да ја обликуваат кризата како „земјоделци наспроти природата“. Тоа е лажна дихотомија, која трагично ги...

Земјоделците ќе жнеат загуби?!

Пред почетокот на жетвата, земјоделски здруженија побараа поголема заштита на домашното производство на пченица преку зголемување на откупната цена и воведување задолжителен откуп од...

Земјоделците поделени за цената на тутунот

Кога се зборува за историски највисоката цена на тутунот треба да се спомене и производствената цена на килограм тутун, која, исто така, е историски...

Договорното производство ќе ги врати земјоделците на нива

Состојбата во земјоделството, според инволвираните, не може да се надмине прекуноќ, ниту, пак, да се реши само со одлука за поттик на домашното производство....

Жештините го изгореа родот на земјоделците

Водните извори на Балканот се чувствителни на климатските промени и секоја промена влијае на приносите во земјоделството и на енергетскиот сектор, предупредуваат агрометеоролозите Екстремните високи...

Пласманот и ниските откупни цени сѐ уште се голем проблем за...

Штетите од корона-кризата во земјоделството беа големи. Настанаа пазарни нарушувања, проблеми при откупот на зелката, јагнето, винското грозје, тутунот... Пласманот и ниските откупни цени...