Ознака: земјата

Ѕиркање во срцето на Земјата и – фасцинантно откритие

Според заклучоците на кинеските научници, почнувајќи од околу 2.896 километри под површината, јадрото на Земјата е поделено на виртуелна течна надворешна граница и претежно...

Планета слична по големина на Земјата е откриена не толку...

Пронаоѓањето живот надвор од Земјата е сон на секој астронаут и научник, а потрагата по сродни планети е еден вид свет грал на астрономијата....

Неверојатно космичко решение за енергетските проблеми на Земјата

Во едно необично истражување научниците Џан-Фенг Маи и Ран-Киу Јанг од кинескиот универзитет „Тијанџин“ предлагаат многу неконвенционален извор на енергија: исконски црни дупки. За...

Црпењето на подземната вода предизвика навалување на Земјата

Црпењето на подземната вода и нејзината дистрибуција предизвикаа планетата Земја од 1993 до 2010 година да се навали за речиси 80 сантиметри на исток,...

Метанот не ја загрева Земјата толку многу како што...

Најновите откритија на научниците покажаа дека гасот метан можеби не ја загрева Земјата толку многу како што се мислеше Метанот е моќен гас, кој апсорбира...

Сателитска мрежа за комуникација меѓу Месечината и Земјата

Човештвото планира долгорочно присуство на Месечината, па затоа е неопходно да се воспостави сигурна комуникација, а токму на тоа работи компанијата „Локид Мартин“. Компанијата...

Животот на Земјата дошол од вселената

Според новото откритие на астероидот Рајгу Две органски соединенија, неопходни за живите организми, се пронајдени во примероците од астероидот Рајгу, што ја поддржува теоријата дека...

Монументално откритие: Земјата има пет главни слоеви наместо четири

Монументалното откритие сугерира дека Земјата има пет главни слоеви наместо четири и нуди нови детали што научниците би можеле да ги користат за да...

Сончевите електроцентрали во вселената би можеле да ја снабдуваат...

Сонцето секогаш сјае во вселената, па зошто да не се стават огромни соларни панели во вселената? Ноќта, облаците и другата деградација на атмосферските перформанси...

Дали Земјата има дупликат во вселената

Пронаоѓањето живот надвор од Земјата е сон на секој астронаут и научник, а потрагата по сродни планети е еден вид свет грал на астрономијата....