Ознака: заштита

И на Големата мајка и е потребна заштита од УНЕСКО

Во познатото „Неолитско село“ на локалитетот Тумба Маџари не се продаваат ни сувенири, ни влезници иако пред 11 години е изградена куќа и за...

Како борбата за Националниот театар создаде искра за протестите во Албанија

Спасувањето на Националниот театар на Албанија стана симбол на социјалните проблеми и неправди со кои се соочува земјата, пренесува турската телевизија ТРТ. Според кажувањата...

Наjдобрите лични безбедносни возила

Некои од најдобрите автомобили што се отпорни на куршуми а удобни Сите што се загрижени за својата безбедност при возењето избираат блиндирани автомобили. Има автомобилски...

Треба да се формира оперативно тело за командување на терен

Ивица Наумовски од Секторот за оператива и логистика во Дирекцијата за заштита и спасување Дирекцијата за заштита и спасување и опсервацијата „Флориан“, здружение на пензионирани...

Превентивата е најважна за заштита на милениците во зима

Се препорачува сопствениците да ги облекуваат своите миленици во зимски јакни и капутчиња за да се заштитат од студот Настинката кај кучињата најчесто се открива...

Заштита на рибaрот од комарци на природен начин

Иако комарците се во состојба да поминат големи далечини, мошне се реални шансите тие да биле изведени и неколку метри од местото каде што...

УНЕСКО: Во 2018 година децата не беа доволно заштитени во судирите

Децата што живеат во конфликтни области во светот и натаму беа изложени на екстремно ниво на насилство во текот на изминатите 12 месеци, а...

Во НП Маврово се среќаваат помеѓу 10 и 18 риса

МЕД и НП Маврово изработија акциски план за заштита на балканскиот рис до 2020 година Систематски активности за заштита на балканскиот рис на подрачјето на...

Градските советници утврдуваа мерки за заштита на животната средина

Градските советници разгледуваа поголем број предлог-одлуки за работата на градот, меѓу кои и за воспоставување меѓуопштинска соработка меѓу градот Скопје и општината Сарај. Стана...

Поголема гранична заштита од мигрантите

Албанија и Европската Унија потпишаа договор за соработка помеѓу Тирана и европската погранична агенција Фронтекс за заедничка гранична управа. Целта на овој договор е да...