Ознака: Економска

Доколку има ескалација, следува посериозна економска компликација

Потенцијалот на воениот конфликт на Блискиот Исток и рефлексиите кон Европа, Балканот и Македонија Како што ескалацијата на воениот судир во Газа се распламтува и...

Економска криза анте портас

Розенберг, како ветеран од Волстрит, не е оптимист ниту сега, ниту пак претходно оваа година во врска со кризата во економијата. Во февруари тој...

Отворен пазар на трудот за Отворен Балкан

Со спроведувањето на Договорот за слободен пристап на пазарот на трудот ќе се олеснат административната процедура за вработување на дефицитарните кадри и побрзото вработување...

САД и Европа итаат да се реиндустријализираат, што прави Македонија?

Економските кризи на глобално ниво различно ги погодуваат земјите и ја откриваат ранливоста на националните економии, и на големите, а особено на помалите и...

Ехото на „Туѓината пуста да остане“ сè уште одекнува

Во време на војни и глобална економска криза неизвесноста се зголемува и миграциите често стануваат попривлечни. Колку луѓето се помлади и посиромашни веројатноста за...

„Независност“ од економска пропаст

Денес сме соочени со економски кошмар насекаде околу нас! Сѐ поизвесен е колапсот на предаторскиот „глобалистички“ финансиски систем, чија цел е да ги збрише...

Три фактори за раст на економијата

И гувернерката и економските аналитичари посочуваат структурни реформски политики преку кои ќе се дејствува на три клучни фактори од кои зависи долгорочниот раст. Кои...

Домашни амортизери за увезената економска криза

Последиците од економската криза и инфлацијата што ја зафати Европа, пред сѐ во делот на снабдувањето со енергенти и трговијата со храна, се чувствуваат...

Балканот пред нови можности за економска преродба!

Виенскиот економски институт излезе со оптимистички процени дека државите од регионот би можеле да профитираат од трендот на враќање на производството од Азија, но...

Колку ќе трае тековната економска обнова?

По ланскиот економски колапс, сега има големи шанси за силен цикличен напредок во економијата. Судејќи по низата важни показатели за економска активност, долгоочекуваниот напредок...