Ознака: држави

Балтичките држави се „најранлив дел од НАТО“

Премиерката на Естонија со сериозни предупредувања Европа има време од три до пет години да се подготви на сериозна воена закана за земјите од источното...

Упорна сува кашлица совладува сѐ повеќе граѓани

Досадна кашлица што доаѓа во налети, а во вечерните часови не ви дозволува да спиете, периодов е доста актуелна во светот и на Балканот....

Даровите за Битола биле „данајски“?

Како политиката ги руши мостовите на добрососедството и пријателството на два соседни народи и држави Во последно време, а особено по отворањето на бугарскиот културен...

Кодови на имиња на држави

Меѓународната организација за стандардизација (ISO) го издава стандардот ISO 3166 – Кодови за имиња на државите, за да се употреби во која било апликација...

Балканските држави како „рогови во балканската вреќа“

Сѐ уште се свежи сеќавањата како и колку Грција се противеше Македонија да ги почне преговорите сѐ додека не го смени уставното име. Сега...

Анатомија на предавството: македонските „глодачи“ за љубов на други држави

Изгледа затоа сиве години на независност Македонија не успева да ги детектира и види „глодачите“. А можеби не сака, или не треба да ги...

Каде се наоѓа Македонија според индексот на стабилни и успешни...

Во текстот што следува намерата е да се анализираат квалитетот и карактерот на Македонија, изразени преку индексот за успехот/неуспехот на 178-те држави во светот,...

Какви се очекувањата од пописите во балканските држави

Доколку се тргне од досегашните сознанија за масовното мигрирање од овие простори кон западноевропските земји, реално е да се очекуваат поразителни бројки за населението...

Пандемијата ги осиромаши богатите држави

Постои широк консензус дека пандемијата на ковид-19 ја влоши нееднаквоста во земјите. Поретко се забележува влијанието врз нееднаквоста меѓу земјите, кое се движеше во...

Дали сиромашните држави може да ја избегнат војната за вакцините?

Покрај добрите вести за пристигнувањето на безбедните и ефикасни вакцини против ковид-19, горчливата вистина е што светската побарувачка ќе ги надмине резервите. Без мултилатерален...