Ознака: Драги Ѓоргиев

Ѓоргиев: Не е работа на Историската комисија да дава видување за...

Во македонско-бугарската Мешовита комисија за историски и образовни прашања нема сериозни поместувања во дебатата околу Гоце Делчев, ниту пак има сериозни дискусии околу тоа...

Бугарите одбиле заедничко одбележување на Холокаустот

Македонските историчари на претпоследната средба на македонско-бугарската Мешовита комисија за историски и образовни прашања, предложиле двете земји заедно да го одбележуваат денот на Холокаустот....

Комисијата нема да носи решенија за историските недоразбирања по секоја цена,...

Никогаш не сме рекле дека мора да дојдеме до заеднички став и до унисоно мислење. Доколку нема договор, Комисијата по секоја цена нема да...

Македонија не може да менува учебници и натписи на споменици, а...

Северна Македонија нема да преземе еднострани обврски, и сѐ што ќе направи македонско-буграската комисија за исторски прашања е на база на реципроцитет, вели професорот...

Ѓоргиев: Историјата мора да остане надвор од политичкиот процес меѓу Скопје...

Историјата мора да остане настрана од политиката. Ако зборуваме за иднината и го вклучуваме и минатото, тогаш тука многу тешко ќе има некакво решение,...

Ѓорѓиев: Комисијата точно знае што е утврдено, терминот „заедничка историја“ е...

Новиот ентузијазам повеќе се должи на динамиката на работата на Комисијата. Тука јас гледам дека можеби можеме да помогнеме, а како ќе течат работите...

Ѓоргиев: Историската комисија нема никаква улога во одлуката за заедничко чествување...

Историската комисија нема никаква улога во носењето на одлуката за заедничко чествување на Гоце Делчев, меѓу Северна Македонија и Бугарија, вели потпретседателот на мешовитата...

Историските прашања да не се користат како политичка алатка

Генерално, погрешен е пристапот историските прашања да се користат како политичка алатка, изјави македонскиот историчар Драги Ѓоргиев, претседател на македонскиот тим во заедничката македонско-бугарска...

Мешовитата комисија повторно не постигна договор за Гоце Делчев

На десеттата средба на билатералната мултидисциплинарна Комисија за историски и образовни прашања помеѓу Македонија и Бугарија не успеаја да постигнат договор за Гоце Делчев,...

Писмо на Гоце Делчев оригинално сведоштво за македонските работи

Историските факти и сведоштва, до кои дојде нашиот весник, вклучувајќи и едно ретко писмо, чија автентичност е веќе потврдена, ја негираат бугарската теза дека...