Ознака: Достоевски

Јас ќе останам без Достоевски, а Серјожа без „Мекдоналдс“

Светот е војна и мир во циркусот Принтипрам. Што? Забранете ги веднаш Толстој и Хармс! Значи две минути омраза за Русија. А-ха, забранете го и Орвел! Гледам јас...

Двесте години од раѓањето на Фјодор Михајлович Достоевски

Убавината, Аљоша, таа е ужасна и застрашувачка, застрашувачка затоа што е недефинирлива, Бог и ѓаволот таму се бијат, а бојното поле е човековото срце, пишува...

Нордистан да прими 450.000 Егејци од Авганистан и да го...

Е, како Авганистанците се Егејци, ќе крикне закржлавениот небањат ум? Едноставно. Забележавте дека оние што се обидуваат да влезат во авиони на аеродромот во...

Достоевски како судбина…

Речиси да нема образован човек, дали на Истокот или на Западот од нашава планета, што барем еднаш во животот да не се сретнал со...

Достоевски и Европа (4)

Или Европа како цивилизациско чудо и варварство Во контекст на она за што го зборува Достоевски е некако заобиколена микровистината за другите словенски народи. Односно...

Фамозната Полина, вечната љубов на Достоевски

Големите писатели и нивните сопруги и љубовници (2) Големиот руски писател Фјодор Михајлович Достоевски имал две венчани жени и многу љубовници, но само една од...

Македонија и руската „мечка“

Уште во 1897 година грофот Ламсдорф, министер за надворешни работи на Русија, се договорил со Австро-Унгарија и со Франција да не се употребува официјално...