Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25348)

Со „џампинг клеј“ се развива детската имагинација

КРЕАТИВНО КАТЧЕ Учењето на децата низ игра е најкорисно и најзабавно со креативен процес. Многубројни светски истражувања покажуваат дека токму работата со глина или со...

Децата со посебни потреби

Драги деца, во „Колибри“ објавуваме делови од книгата „Бонтон за деца“ на познатиот македонски писател Наум Попески, кој исто така неколку години бил и...

Со непознати не зборувам

Од книгата „Бисерчиња од детски главчиња“ на Славка Арсова (8) - Добар ден - го поздравува соседот Васил малиот Петар, сртенувајќи го пред влезот на...

Со филмска магија, светот е подобар и поубав!

Денеска завршува деветтото издание на фестивалот за деца и млади „Џифони Македонија“ Филмската недела што ги окупира младите филмофили во Скопје и низ цела Македонија...

Се претвораме ли во зависници од социјалните мрежи?

Сѐ помала е границата меѓу интимното и јавното или, пак, во некои случаи таа полека се брише, поради тоа што нашите интереси и избор...

Дневник на убавите нешта

Во рамките на едукативниот проект „Светот на Биби“ се изработени осум анимирани приказни, во кои се истражуваат различни аспекти на социјалниот и емоционалниот развој...

„Смарт“ град: за кого и од кого?

„Зборот пес не лае“ (Жерар Женет) Еве сум пак, драги мои. Со нов серијал, под наслов „Празни зборови“. Ќе ме интересираат оние зборови што некогаш...

Хитлер и Гебелс наспроти џезот и апстрактното сликарство

Жешка политичка есен во знакот на изборни медиумски препукувања, кампањи, анализи, митинзи, анкети, камери, топ-теми, но и време тамам за мало „бегство - активен...