Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25282)

Жените ја губат трката на пазарот на трудот

Најголема разлика на пазарот на трудот постои во стапката на активност, при што се активни само околу 43 отсто од работоспособните жени, додека таа...

Духот на инфлацијата кружи низ светот

По долгогодишна ниска инфлација, цените се зголемија речиси насекаде во последните месеци. Енергијата и стоките се главни предводници, благодарение на застојот во снабдувањето по...

Мијачијата и Долна Река – македонска Света Гора

ОД НОВИНАРСКИОТ БЕЛЕЖНИК: ЗАБЕЛЕЖАНО, НЕНАПИШАНО (10) Убава е реката Радика, со чиста и бистра вода со зеленкаста боја по целата долина, сѐ до вливот во...

Поплавите во Германија предизвикаа милионски штети

Продолжуваат напорите за пронаоѓање на жртвите и расчистување на хаосот што го оставија катастрофалните поплави што ги погодија западна Германија, источна Белгија, Холандија и...

„Во внатрешноста на тајната“

Во својот патопис „Во внатрешноста на тајната“, португалскиот писател Пеишото пишува за малите работи од секојдневниот живот на луѓето. Како на пример, за тоа...

Алтернативи за Унијата со европски вкус?

Мини-шенгенот сѐ повеќе се наметнува како потреба за сите земји во регионот што сѐ уште се надвор од Европската Унија. Тоа е реалност, исцртана...

Довербата во ЕУ на најниско ниво

Најновите анкети на јавното мислење во Македонија покажуваат рекорден пад на поддршката кон ЕУ, која сега е околу 50 отсто, иако претходно никогаш не...

Изгледа дека ЕУ не гледа блиска иднина со Македонија

Шесте балкански земји не се вклучени во креирањето на иднината на Европа на конференцијата одржана под слоганот „Иднината е во твоите раце, нека се...

Книга со фудбалски правила од 1859 година продадена на аукција

Една од најстарите копии од правилата за фудбалската игра е продадена за 56.700 фунти, или 65.900 евра, соопшти аукциската куќа „Сотби“. Книгата со правилата...

Португалецот Рибеиро е новото лево крило на Металург

РАКОМЕТ Португалецот Улисис Рибеиро е шестото засилување на ракометниот клуб Металург за новата сезона, со што клубот од Автокоманда продолжува со екипирањето на својот состав. Португалското...