Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25207)

Голема екоакција за чистење на излетничката локација крај Прилепско Езеро

ПРИЛЕП Иницијативата „Екосвест“ од Прилеп на 24 април (сабота) ќе спроведе голема екоакција за чистење на излетничката локација во околината на Прилепско Езеро. Целта на...

Утрински „студен туш“ за почеток на денот

Од Министерството за внатрешни работи информираат дека во случај да се забележи ваков прекршок, полицијата постапува во согласност со членот 124 став 2 од...

Главните пунктови на македонската ликовна уметност во 1970-тите и во 1980-тите...

Изложба во МСУ „Главните пунктови на македонската ликовна уметност во 1970-тите и 1980-тите години“ е насловот на изложбата што е отворена во горниот дел од...

Интернет-саем на книгата до 30 април

Првата македонска интернет-книжарница – www.kniga.mk организира онлајн саем на книгата што ќе трае до 30 април. Оваа веб-книжарница, која речиси 20 години ги поврзува...

Верувам дека ќе jа надминеме неизвесноста

Можеби околу 60 проценти од уметничките работници во Њујорк се останати без работа во културните сектори, што значи институциите работат со мал капацитет, но...

Прочистување на просветувањето

Во Македонија, реформите во образованието се толкуваат многу повеќе како средство за постигнување определени политички цели, отколку како механизам за негување на демократските општествени...

Сансеверијата дење дава кислород, а ноќе го чисти воздухот

Ова растение е одличен избор за луѓето што често патуваат, бидејќи не му треба често наводнување. Сансеверијата, често нарекувана индиско перо, е растение на лисни...

Направена е биопластика што се распаѓа целосно за три месеци

Мотивирани од растечкиот проблем со пластиката, која ѝ штети на животната средина, како во производството така и по нејзиното фрлање во отпад, научниците сѐ...

Европа ќе ги затвори централите на јаглен до 2030 година

Сите европски централи на јаглен мора да се затворат пред 2030 година за да се исполнат целите на Парискиот договор. За само пет години од...

Во борбата за почиста иднина треба да бидеме активни сите

На некој начин свесно или несвесно сите придонесуваме за тоа модата да биде втор најголем загадувач. Затоа и најмалите промени од секој поединец се...