Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25091)

Енсо-кругот, за мене, е поврзување со целоста

Дијана Петкова, поетеса „Момент во денот“, енсо-хаику дневник на Дијана Петкова што неодамна ѝ беше претставен на јавноста, содржи 365 хаику-песни напишани на македонски, со...

Панорама / Југословенските филмови се најдобра класика

Белград - Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, рече дека вчерашниот ден е најтешкиот ден и дека секој нареден ќе биде уште потежок. Тој додаде...

Отфрлен предлогот на Борисов за уставните измени

Бугарија Бугарскиот парламент го отфрли предлогот на премиерот Бојко Борисов за измени на Уставот, кој тој го достави во август, во обид да ја ублажи...

Балканот во заедничка офанзива против загадувањето

Пред државите од регионот претстои голема работа во областа на екологијата, за што се потребни политичка волја и финансиска поддршка за подобрување на квалитетот...

Сиромашните стануваат уште посиромашни

Економската криза предизвикана од пандемијата на ковид-19 силно ги погоди граѓаните што најчесто работат на нископлатени работни места или се дел од неформалната економија,...

По која цена ќе се задолжуваме во иднина

Домашните економисти сметаат дека колку подолго и поинтензивно трае здравствено-економската криза, толку ќе биде поголема и потребата од надворешно финансирање и посочуваат дека пари...

На слика ме немаше, ама во списокот на членови на...

Со одобрение на авторот, „Нова Македонија“ ексклузивно, во десет продолженија, ги објавува извадоците од книгата „Луѓе, времиња“, во која долгогодишниот претседател на македонското собрание...

„Жолтата куќа“ ќе биде жолт или црвен картон за вицепремиерот Груби?

Дали само индиции или цврсти докази на Хаг ќе бидат доволни за политичка одговорност Какви предизвици за поединци во државниот врв, за партијата од која...

Mеридијани

Вашингтон - Американскиот претседател Доналд Трамп го помилува поранешниот советник за национална безбедност Мајкл Флин, кој во 2017 година се изјасни за виновен за...

Коронавирусот не ги спречува патувањата за претстојните празници

Рекордните хоспитализации и зголемениот број жртви не ги спречија Американците да патуваат за Денот на благодарноста, зголемувајќи ги стравувањата дека сегашното неконтролирано ширење е...