Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25003)

Клинците од мојата улица

Од творештвото на писателката Соња Драгољуб Гиздавиќ Детството го прелетуваат на крилати ати. Чиниш сказна од сребрени ѕвончиња ѕвони... А, секој од нив во улица има своја принцеза. Соњче, Љупка или Тереза... По некое непишано...

Хоу стана најмладата професорка на Универзитетот во Сенжен

Наставното и шаховското искуство имаат нешто заедничко. Ќе се потрудам да изградам комплетен систем на шаховско образование за време на мојот процес на предавање,...

Нема подобар лекар друг од д-р Овошје и д-р Зеленчук!

Праските содржат многу витамини и минерали, а особено се значајни поради големата содржина на калиум. Токму заради тоа Кинезите веруваат дека праските го продолжуваат...

Патувам низ волшебниот свет на боите

ТАЛЕНТИ: Арелена Гостимировиќ (14), сликарка Арелена Гостимировиќ има 14 години и секојдневно нурнува во богатиот свет на ликовната уметност. Деновиве таа ја реализира својата прва...

Колку е остварлива онлајн наставата со учениците со посебни потреби?

Сметам дека е потребно да се најде начин за изведување настава со директен контакт едукатор - дете, кој ќе биде приспособен на актуелната состојба,...

Едно добро привлекува друга добрина!

Наставничката по одделенска настава во едно скопско училиште, која ни го напиша ова писмо, сакаше да остане анонимна, а името на девојчето за кое...

Станува ли спортот виртуелна забава?

Навивачите станаа пасивни посматрачи, без можност да стапнат на трибините, да навиваат за својот тим и да се социјализираат. За многумина одењето на стадион...

Што сѐ значи „проевропски ориентиран“?

За жал, во изјавите на политичарите изразот „проевропски ориентиран“ се стеснува и значи само „човек што ги прифаќа политичките идеи и ги одобрува политичките...

Потрошена моќ(ност)

Во една книга Џон Галбрајт се занимава со анатомијата на моќта и во една секуларна смисла, зборува за правилото на тројност на моќта -...