Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24333)

Концертот „Амбасада на мајсторство“ со руски музичарки

„Амбасада на мајсторството“ е концерт на руски музичарки што ќе се одржи вечерва од 19.30 часот во ликовниот салон на ЦК „Марко Цепенков“, а...

„ДеликАРТесна продавница“ во Францускиот институт

Францускиот институт во Скопје и Факултетот за арт и дизајн при Европскиот универзитет во Скопје вечерва во 18 часот ја отвораат изложбата „ДеликАРТесна продавница“...

Филмови на Жан-Пјер Мелвил во Кинотека

Два филма на Жан-Пјер Мелвил (1917-1973) ќе се прикажат месецов во Кинотеката на Македонија. Во четврток во 20 часот е проекција на неговиот „Армија...

МОБ ја враќа „Боеми“ за отворањето на „Мајски…“

На фестивалот до крајот на месецот освен „Боеми“, публиката ќе има можност да ги чуе и оперите „Тоска“, „Змејот од Босна“, „Турандот“, оперски гала-концерт...

Џек Смит нов специјален обвинител

Европската Унија го назначи американскиот обвинител Џек Смит за нов специјален обвинител за воени злосторства во Косово и Метохија. Смит ќе го наследи првиот специјализиран...

Чествување

Се прашувам, што би рекол Гоце Делчев за парадата на македонската војска во Софија два дена по неговата смрт (и сто и петнаесет години...

Српските работници се изложени на трудова експлоатација

Трудовата експлоатација е глобален проблем што не ја заобиколи ни Србија, која од минатата година има усвоено стратегија за превенција и спречување на трговијата...

Полесното

Таа филозофија на полесното си има и свој современ, технолошки бог што полека од неа прави - религија и вера, а не само филозофија....

За жените нема место на конвертибилните марки

Сараевскиот отворен центар (СОЦ) испратил допис до Централната банка на Босна и Херцеговина во кој се предлага на банкнотите на оваа држава да се...

Квалитетот на образованието како императив

За стопанството и пазарот на трудот сѐ уште останува недоумицата дали овие реформи во високото образование ќе им донесат кадар што веднаш може да...