Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24300)

Унијатското движење во Македонија

БОРБАТА ЗА СОЗДАВАЊЕ МАКЕДОНСКА ДРЖАВНОСТ ВО ПЕРИОДОТ НА ГОЛЕМАТА ИСТОЧНА КРИЗА (2) Весникот „Нова Македонија“ го објавува во повеќе продолженија трудот на професорот Владо Поповски,...

Не верувајте им на Данајците…

Денес Македонија ги доживува најтешките моменти од својата историја. Државниот и националниот идентитет се загрозени како никогаш досега, притоа, како однадвор така и однатре....

Некои размисли пред Велигден

1. Велат дека се слободоумни, носат маици со ликот на Че Гевара, а земаат пари, одработуваат и се восхитуваат на империјалистите. 2. Не запреа да...

„Преспа нет“ апелира до властите да ги заштитат водите

Mрежата на невладини организации „Преспа нет“, во која членуваат организации од Македонија, Албанија и од Грција, ги потсетува властите во трите земји дека со...

Становите во Скопје поевтини за 14 проценти

Просечната цена на квадратен метар станбена површина во 2017 година изнесувала 41.822 денари, што е за 2,9 проценти помалку во однос на 2016 година,...

Каубои и Македонци

Затоа дајте алатка за транспарентност и отчетност за најсуштественото прашање што ги засега македонскиот народ и држава. Тргнете го превезот на мистеријата и затвореност...

Просечната плата во јануари 24 илјади денари

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во Македонија во јануари годинава изнесува 24.025 денари и е за 5,6 отсто повисока од јануари лани, објави...

Расте прометот во индустријата

Прометот во индустријата во јануари годинава во однос на јануари лани бележи зголемување од 21,8 проценти, објави Државниот завод за статистика. Според главните индустриски групи,...

Родовата нееднаквост на пазарот на трудот создава загуби во БДП

Истражувањата на Светска банка покажуваат дека во Македонија само 45 проценти од жените на возраст од 15 до 24 години се вработени или се...

За Венецијанската комисија легитимно е да се штити државниот јазик

Од АСНОМ 1944 година, државен јазик во Македонија е македонскиот јазик. Тоа е јазикот што треба да биде кохезивен елемент во општеството. Во досегашните...