Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24300)

Гемиџија засадил дрво во Старата чаршија

Кога првпат ме покани да ја видам куќата, Алаетин со гордост ми ја покажа многу старата круша засадена во дворот. Поради многуте приказни и...

Зошто опаѓа квалитетот во високото образование

Ако се спореди бројот на објавени научни трудови во списанија со фактор на влијание можеме да видиме дека дури и Танзанија има повеќе објавени...

Какви ризици носат преносливите системи за прислушување?

Воведувањето законска можност за користење посебни уреди и средства за следење на комуникациите е најсензитивното прашање во новите законски решенија, кое дава најголема можност...

Промоција на „Краток албум за двајца“ во „Винил“

Во кафе-барот „Винил“ во Скопје, вечерва, во 21часот ќе се одржи слушачка промоција на деби-албумот на Телемама и Пиколомини со наслов „Краток албум за...

Искачувањето исцрпува, спуштањето бара ментална подготвеност

Марјан Бонев, планински тркач Марјан Бонев в недела ќе ја трча дистанцата од 23 километри на планинската трка „Водно - Матка планински маратон“, која е...

Возиме кон работ на беззаконие

При изгласувањето на ЗУЈ и содржински и процедурално, и во текот на постапката за предлагање, а и при неговото изгласување, се отстапи од принципите...

Џанго Ренард – гитарски виртуоз на светскиот џез

Бренд-концепти: Музички икони (10) Француската џез-сцена има една своја посебност. Тоа е ромската школа за џез-гитара, која се негува во етничката група Мануши како музичко...

Коѕијас го слушна македонското НЕ

Има многу аргументи зошто не е добро тоа решение на спорот за името да биде напишано слеано. Македонија се залага за одржливо решение, кое...

Уникатна музичка изведба на Тони Левин што се граничи со реалноста

Најголемата возбуда беше кога беа отсвирени песните од култниот британски бенд „Кинг кримсон“, кој се смета за основоположник на музичкиот правец прогресивен рок што...