Ознака: Димитар

„Главна цел ќе ни биде опстанокот во зоната“

Најсилен е составот на Хрватска, во чии редови играат Дона Векиќ (34-та на ВТА-листата) и Петра Мартиќ (60-та). Следува Египет, кој, исто така, има...

Награда за животно дело за шахистот Димитар Илиевски

На традиционалната спортска манифестација „Асовите бираат асови“ за 2023 година, која неодамна се одржа во Велес, во организација на Сојузот на спортските новинари на...

Димитар Кратовски, еден од најзначајните македонски книжевници од 15 век

Во првите три години, преписот на законикот не бил испорачан во Охридската соборна црква, туку престојувал во кратовскиот или во кумановскиот крај, кога кај...

Димитар Башевски е добитник на наградата „Браќа Миладиновци“

Познатиот македонски поет, романсиер, книжевен преведувач и издавач Димитар Башевски е добитник на наградата „Браќа Миладиновци“, која се доделува од страна на „Струшките вечери...

„Кој е, всушност, Димитар Ковачевски?“

Зошто премиерот Димитар Ковачевски има пресериозен проблем со легитимитетот? Веднаш по локалните избори дојде до едно чудно и бизарно повлекување на дотогашниот премиер и...

Следниот медал ќе биде олимписки

Пред заминувањето на СП секогаш мораш да имаш желба и план до каде сакаш да стигнеш, а јас само знаев дека морам да дадам...

Ин мемориам: Димитар Масевски

По повод ненадејното заминување на Димитар Масевски, публицистот, историчар и хроничар на градот Куманово, покренувач и главен уредник на списанието „Корени“, директорката на Институтот...

Изложба на илустрации на Димитар Кондовски

Изложба на илустрации на Димитар Кондовски, еден од доајените на македонското сликарство, ќе биде отворена на 14 октомври во „Мала станица“, при Националната галерија...