Ознака: дигиталната

Длабоки етички размислувања за дигиталната еволуција

Отворена изложба на Тања Балаќ во „Мала станица“ Проектот насловен „Тие не ги отвораат очите“, кој се состои од видеото „Следната генерација“, придружено од инсталација,...

Кина го претстави планот за развој на дигиталната економија

Новата стратегија предвидува надградба на постојната инфраструктура и проширување на услужниот сектор, пишува Су Веи за „Чајна дејли“ Најновиот план на Кина за развивање на...

Дигиталната писменост значи институционална ефикасност

Состојбата за користењето на дигиталните услуги е различна од општина до општина, но како што забележуваат експертите, генерално, процесот на дигитализација е неопходно да...

Први меѓу најбрзите: Русија воведува дигитална рубља

До крајот на јануари, во Русија треба да започне пилот-проектот за воведување дигитална рубља, што ја рангира меѓу првите земји во светот што почнаа...

Југословенското движење „Нови тенденции“ го предвиде раѓањето на дигиталната уметност

Пред шеесет години, скромна изложба на група малку познати уметници беше отворена во Галеријата на современа уметност во Загреб, главниот град на тогашната хрватска...

За границите на демократијата во екот на дигиталната трансформација

Процесот на дигиталната трансформација како никогаш досега го менува начинот на кој живееме и функционираме. Интернетот и современите информациско-комуникациски технологии, заедно со апликациите за...