Ознака: дејвид гир

Оваа војна има далекосежни последици врз безбедноста на Европа не само...

Дејвид Гир, шеф на Делегацијата на ЕУ во Македонија И по 16 месеци, се чини дека нема на повидок решение за завршување на руско-украинскиот воен...

Политичките интереси треба да се стават настрана за да се променат...

За да се променат нештата, треба политичките интереси да се стават настрана, а фокусот да биде на националните интереси, порача денеска евроамбасадорот Дејвид Гир...

Македонскиот јазик веќе е во преговарачката рамка, не треба да се...

Евроамбасадорот Дејвид Гир смета дека не треба да се очекуваат нови договори во однос на пристапувањето на Македонија во Европската Унија и посочи дека...

Вашиот јазик ќе стане наш јазик со самото членство во ЕУ,...

Евроамбасадорот во земјава Дејвид Гир на денешиот панел за афирмација на македонскиот јазик и неговото кирилско писмо, во организација на Министерството за култура, порача...

Гир: Регионалните иницијативи не се алтернатива за членство во ЕУ

Евроамбасадорот во земјава Дејвид Гир, на денешниот панел „Регионалните иницијативи и европската интеграција“, рече дека регионалните иницијативи не се алтернатива за членство во ЕУ,...

Гир: Реформите во правосудството се процес што мора да напредува, потребни...

Реформите во правосудството со кои ќе се обезбеди владеење на правото е тековен процес што мора да се движи напред, потребни се значајни чекори...

Ниту една земја не го губи идентитетот на патот кон ЕУ,...

Ниту една земја не го губи идентитетот на патот кон Европската Унија. Мислам дека оваа земја може да биде сигурна во поглед на нејзиниот...

Гир: Немам увид за поединци, но нема толеранција за корупцијата, потребна...

Немам увид за поединци кои би можеле да бидат цел на санкции, изјави амбасадорот на Европската Унија во земјава Дејвид Гир на прашањето дали...

На Украина ѝ треба сеопфатен и траен мир, во согласност со...

Дејвид Гир, амбасадор на Европската Унија во Македонија   Се заокружува една година откако главниот геополитички глобален и европски предизвик се идентификува со барањето решение за...

На Македонија ѝ е потребна стручна, независна и професионална администрација, смета...

Евроамбасадорот Дејвид Гир денеска порача дека на земјава и е неопходна стручна, независна и професионална јавна администрација. Без тоа, како што нагласи, нема раст...