Ознака: дефицит

Недостиг на железо во организмот: Како се открива и колку време...

Автор: Д-р Сабрина Туглиова, доктор по општа медицина Феродефицитна анемија (железодефицитна анемија) претставува недостиг на железо во организмот поради што се нарушува создавањето на хемоглобинот. Овој...

Зошто белиот водород се нарекува и климатски свет грал?

Белиот водород - познат и како „природен“ водород (или уште „златен“ или „геолошки“) - се создава во природата и е присутен во Земјината кора....

Што треба да знаете за слабокрвноста – причини, дијагноза и третман

Лекарите утврдуваат постоење на анемија преку разговор со пациентот за неговите тегоби (анамнеза), преглед на болниот и преку крвната слика. Крвната слика ни дава...

Да се зграпчи шансата за домашното оризопроизводство

Недостигот од резерви на ориз е резултат на тековната војна во Украина, како и на лошите временски услови во економиите што произведуваат ориз (Кина...

Високиот трговски дефицит е непријател на БДП

Македонија се одликува со висока трговска отвореност и ниска конкурентност на домашната индустрија. Покрај нафтата и природниот гас, за кои немаме сопствени домашни извори,...

Бесими: Дефицитот понизок за 117,6 милиони евра во однос на планот

Министерството за финансии денеска соопшти дека вкупните приходи во 2022 година се реализирани со 99 проценти од проектираното, а расходите се нешто пониски од...

Евростат: Буџетскиот дефицит во ЕУ благо се намали

Буџетскиот дефицит во ЕУ и во еврозоната изразен со удел во БДП е благо намален во вториот квартал благодарение на повисоките приходи, намалената потрошувачка...

И Македонија во длабок дефицит од работници

Недостигот од квалификувана работна сила е најголемиот проблем со кој моментално се соочува Европа. Според институтот за економски истражувања „Ифо“ од Минхен, речиси половина...

Расте европскиот енергетски дефицит со развојот на украинската криза

Енергетскиот трговски дефицит на ЕУ веќе беше блиску до рекордно ниво на крајот на 2021 година, бидејќи цените на нафтата и на гасот се...

Дефицит на увезени градежни материјали

Коронавирусот ги намали резервите во складовите и магацините Со пандемијата на коронавирусот се почувствува дека вирусот и болеста може силно да влијаат на различни сфери...