Ознака: Да Винчи

Салвадор Дали сликал по шемата на Леонардо да Винчи

Едниот беше нарекуван ренесансен човек, а другиот ексцентричен надреалист. И додека првиот беше прогласен за универзален гениј, вториот се промовира во гениј и бог....

Цртежот на Да Винчи купен за 2,5 фунти, продаден за 8,8...

Цртежот на Леонардо да Винчи „Мечка на главата“ беше продаден на аукција за рекордни 8,8 милиони фунти. Цртежот е направен на розовa-беж хартија, со...

Обjавена биографиjа за Леонардо да Винчи

Биографската книга „Леонардо да Винчи и неговото време“ од норвешкиот писател Атле Нес на македонски јазик ја објави издавачот „Македоника литера“ во монографска форма....

Барелјеф од бронза можеби крие дело на Да Винчи

Во книгата „Тајната на белградската Мадона - тестамент на убавината на Леонардо да Винчи“ на Веселин Церовиќ е раскажана епизода во која случајно во...

Изложбата за Да Винчи во „Лувр“ ја посетиле повеќе од милион...

Изложбата посветена на 500-годишнината од смртта на ренесансниот мајстор Леонардо да Винчи, во парискиот музеј „Лувр“, ја посетиле 1,1 милион луѓе. Според управата на...

Колку лајкови добивте за Да Винчи?

Порано фотографирањето на изложби беше забрането, во денешно време тоа е дури и пожелно. Па зошто тогаш постои толкав снобизам во однос на оваа...

Игор Јосифов на Биеналето во Фиренца за 500 години од смртта...

Тој есенва ќе ја претставува Македонија и во Романија, преку изложба што ќе биде отворена во нејзиниот почесен конзулат во Темишвар, а се наоѓа...