Ознака: граѓаните

Граѓаните сакаат поголем избор наместо партиска султан-политика

Меѓу експертската и стручна јавност, но и кај дел од политичките субјекти во државата, неподелени се ставовите дека доколку се сака да се постигне...

Културата не смее да стане луксуз за граѓаните

На 18 јануари годинава, Младинскиот културен центар (МКЦ) соопшти дека Град Скопје скратил дури 92 отсто од програмскиот буџет на МКЦ и непрописно го...

Каква клима им е сојузник на граѓаните

Во овој момент свое влијание врз формирањето на цените на енергентите имаат и природните услови, кои годинава донесоа топла зима во Европа, пренесуваат светските...

Граѓаните во сендвич меѓу високите цени и ниските примања

Тешко е да се очекува значајно намалување на цените на прехранбените производи годинава, со оглед на тоа што цените на електричната енергија и другите...

Вистински лидер е оној што го чувствува пулсот на граѓаните

Дали носителите на јавни функции во Македонија воопшто го препознаваат интересот на граѓаните? Дали тие дејствуваат во затворен круг на поддржувачи за спроведување тесни...

Стандардот на граѓаните се стопи за дваесет отсто!

Државниот завод за статистика пресмета дека инфлација во ноември изнесувала 19,4 проценти, односно за толку се зголемени трошоците за живот во споредба со истиот...

Политичка недоследност – граѓанска конфузија

Доследните или т.н. конзистентни политички ставови кај политичарите се клучот во демократските општества, каде што врз основа на тие ставови секој човек точно знае...

Скопје под сообраќајна опсада, граѓаните во заложништво

Сообраќајната блокада што ја предизвикаа вчера приватните автобуски превозници, поради неисплатен долг, предизвика целосен сообраќаен хаос во главниот град. Недолжните граѓани, кои поради блокадата...

Најпрецизен скрининг е скринингот на граѓаните

Според сите соговорници, „граѓаните веќе препознаваат дека животниот стандард им е загрозен од корупцијата“ и „ свесни се за стравотниот негативен долгорочен ефект на...

Грција со најголем пад

Агенцијата „Ипсос“ спроведе истражување за невладината организација „Секур попилер“ во шест европски земји, и тоа Франција, Германија, Грција, Италија, Полска и Велика Британија. Прашањата...