Ознака: граѓаните

На почетокот и на крајот – најважна е волјата на...

Генералниот впечаток за првиот круг на претседателските избори е дека помина мирно и без инциденти. Сепак, јасно е дека ова е само првото изборно...

Упатство за гласање на граѓаните

Државна изборна комисија (дик): Државната изборна комисија (ДИК) во пресрет на денешните претседателски избори објави упатство за гласање на граѓаните. Во него во 18 точки...

Граѓаните си го кажаа своето

Не е лошо да се навратиме на нашата анкета уште еднаш, бидејќи од неа можат да се извлечат интересни заклучоци. Кандидатите за претседател е...

„Стратешки проекти“ – штетни или корисни за граѓаните на Македонија

Сѐ уште не е стивнато настојувањето да се избуткаат на сила, во минута пред крај, „стратешките проекти“, проследени со донесување посебни стратешки закони во...

Содржи ли ова законско решение доволно алатки за да ги даде...

„Нова Македонија“ разговараше со неколку соговорници упатени во оваа проблематика, со цел да објаснат дали законот е правилно поставен и дали се очекува да...

Ветувањето дадено пред граѓаните значи обврска!

Она што е фер однос е граѓаните секогаш да знаат за што гласаат и да имаат политичка извесност околу политиките што ќе ги спроведува...

Зарем македонските институции да бранат интереси на друга држава?!

Сите институционални пропусти се на штета на граѓаните Почна целосната примена на фамозниот член 10 од Преспанската спогодба, со кој од денеска веќе не важат...

Медиум како партнер на граѓаните

Со цел да ги продолжиме нашата мисија и општествено одговорна работа, а со оглед на тоа што нашите анализи го разбудија граѓанскиот интерес, па...

Во потрага по аргументи во врска со изреката „глуп народ –...

Секое истражување чиј предмет е „мерењето на интелигенцијата на нациите“ во принцип е на работ на коректноста. Сакале или не, таквото нешто создава основа...

За Нова година требаше Дедо Мраз да ги мотивира граѓаните да...

Од она што успеа да го провери екипата на „Нова Македонија“ кај приватните продавачи на елки, цената за елка во висина од два метра...