Ознака: граѓаните

Етноцентрична реторика со приказни за „обесправеност и борба за рамноправност“

Министерот за надворешни работи Османи излезе во јавноста со една фрапантна изјава дека „...дури и во СДСМ има такви на кои им пречи рамноправноста...

Снегот не ја парализира Македонија, туку неодговорноста на граѓаните

За жал, како и секоја година така и оваа, ни се случи истото. Во услови на толку напредна технологија за следење на промените на...

Католиците за Палестинците, протестантите за Израелците

Невообичаена поделба на граѓаните во Северна Ирска Војната на Израел против Хамас во Појасот Газа го подели светот, слично како и украинската, на две сосема...

Нема веќе трт-мрт, граѓаните ќе добијат БРТ?!

И како и за секој проект што треба да се реализира во земјава, така и за овој почнаа да се мешаат политики, по принципот...

Педантен план за енергетската транзиција, заради одржливост на стопанството и заради...

Инстантно преструктурирање на т.н. „зелено сценарио“ кај нас може да предизвика сериозни последици. На Македонија ѝ треба еволутивна транзиција кон зелена енергија, а не...

Староста на автомобилите показател за стандардот на граѓаните

Според официјалните податоци, во Македонија најмал процент опфаќаат новите возила (со датум на производство под две години). Нешто под десет проценти се возила стари...

Труст на креативни економски умови за ефективни алатки во функција на...

Покрај замрзнувањето на цените, потребно е да се преземат и мерки поради растот на нафтените деривати на светските берзи... Упатените велат дека едни од...

Во името на… граѓаните…

Образложенијата за одредени катастрофални политички одлуки што ги носат носителите на јавната и државна власт, а ги поткрепуваат со флоскулата дека се донесени „за...

Колосални вербални политички утки и на прославата на Илинден

Во повеќе наврати изминатиот период, вклучувајќи и при одбележувањето на Илинден, во јавноста беа изнесени целосно зачудувачки гледишта и погрешни правни термини од страна...

Врвен приоритет е заштита на интересите на граѓаните

Демократскиот карактер на државата го означува пред сѐ основното обележје на политичкиот систем и го опфаќа, во една поширока смисла, обликот на политичкото општество,...